Bouwtekeningen van Nederlandse kampen nu raadpleegbaar

05-10-06

Bouwtekeningen van barakken, keuken, badhuis en wasserij. Zelfs een getekende plattegrond van kamp Westerbork. Samen bieden deze archiefschatten een grafisch inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het toenmalig Vluchtelingenkamp Westerbork.

Medio augustus 1939 gaf de burgemeester van Westerbork toestemming tot de bouw van een barakkenkamp tussen “een harden weg en een zandweg” bij het Zwiggelterveld. Hier werden joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk gehuisvest. Eén van hen beschreef het als “een dorpje van bruine huisjes met witte daken [...], de kozijnen zijn wit geschilderd, met vrolijke rood-witte gordijnen”. Al gauw ontdekten de nieuwe bewoners dat hun toevluchtsoord niet zo idyllisch was: de verwarming viel regelmatig uit, de warmwaterleidingen waren zo lang dat het water vaak koud uit de kraan kwam en de centrale keuken lag te ver van de woonbarakken af waardoor de maaltijden al afgekoeld waren voordat ze op de borden lagen.

In de zomer van 1942 liet de Duitse bezetter een lijkenhuis bouwen in Kamp Westerbork. In 1944 zou het kampziekenhuis van gevangenkamp Amersfoort uitgebreid worden. Verder dan de tekentafel is dit plan nooit gekomen.

Ook deze bouwtekeningen zijn vanaf vandaag via het tabblad “galerie” te bekijken. De meeste komen uit de archieven van de Gemeente Midden-Drenthe. Sommigen zijn in beheer bij het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis en het Drents Archief.