Twee nieuwe deelnemers aan Kamparchieven.nl

16-01-07

Het Brabants Historisch Informatiecentrum en het Drents Archief presenteren vanaf vandaag hun inventarissen over de kampen Vught en Westerbork op kamparchieven.nl.


De gemeentepolitie van Vught moest transporten begeleiden maar wist ook contacten op te bouwen met gevangenen. Zo smokkelden agenten brieven en eigendommen uit het kamp. Vlak voor de bevrijding ontmantelden politiemannen enkele bommen waarmee de Duitsers het kamp hadden willen opblazen. De documenten over de bemoeienis van de gemeentepolitie met Kamp Vught zijn ondergebracht bij het Brabants Historisch Informatiecentrum.


In de eerste jaren van de bezetting was Kamp Westerbork in gebruik als Centraal Vluchtelingenkamp voor joden die uit Duitsland gevlucht waren. Hun medische verzorging, bezoekers aan het kamp en de oud- en nieuw-viering van 1940 zijn vastgelegd in documenten die bij het Drents Archief worden bewaard.


Bij het Drents Archief liggen ook stukken van de Militaire Commissaris van Drenthe die na de oorlog zorg droeg voor de ontruiming van Kamp Westerbork. Dit archief bevat onder meer reispassen, lijsten van joodse gevangenen die naar huis keerden en een verslag van een overlevende van Auschwitz.


De inventarissen van deze drie archieven vindt u onder het kopje “participanten” te klikken op het Brabants Historisch Informatiecentrum of het Drents Archief.