Uitbreiding website

30-07-08

Per 15 juli is kamparchieven.nl uitgebreid met informatie over de gevangenkampen Schoorl en Ommen.

Polizeiliches Durchgangslager Schoorl was het eerste gevangenkamp dat de Duitsers in Nederland in gebruik namen. Tot de eerste gevangenen die binnengebracht werden behoorden de bijna vierhonderd joodse mannen die op 22 en 23 februari 1941 waren opgepakt tijdens de razzia op het Jonas Daniël Meyerplein.

In het Arbeitseinsatzlager “Erika” in Ommen werden vanaf de zomer van 1942 gevangenen opgesloten die door Nederlandse rechtbanken veroordeeld waren wegens overtreding van de distributiewetten. Het kamp was maandenlang berucht door het meedogenloos optreden van de - doorgaans Nederlandse - bewakers.

De beschrijvingen van het archiefmateriaal over deze kampen zijn toegevoegd aan kamparchieven.nl. Eén van de toegangen is afkomstig van het Regionaal Archief Alkmaar dat als tiende participant deelneemt aan kamparchieven.nl. U vindt deze toegang onder het kopje “participanten”; klik vervolgens op Regionaal Archief Alkmaar. De overige toegangen vindt u onder het kopje “kampen in Nederland”; klik op “Schoorl” of “Ommen”.